Lazítás és a beveretlen patkószeg esete

 

Biztos ismeri mindenki a sztorit, amikor a beveretlen patkószeg miatt veszett a ló, … a futár, … a csata, … az ország. De mi köze ennek a lazításhoz?

Néhány éve grúbert állítottunk be az ország egy zordabb részén. Nem különösebben volt vidám dolog, a folyamatosan mozogtak a biztosítórugók, ahogy durván ütötte valami a kapákat a talajban. Abban a szezonban máshol is dolgoztunk betonkemény táblában, de nem csinált ilyet a gép. Megnézve a dolgot, a helyesen tarlóhántott területen a felszín alatt hatalmas fél méteres, masszív hantok voltak. Finoman beágyazva egy lazább rétegbe, így ahogy a kultivátor szerszámai nekimentek, széthasadás helyett gördülni kezdtek, felütve a gépet.

Kis kérdezősködés után kiderült, hogy ezek nem frissen keletkeztek, majd egy éve volt a terület mély művelve, így ezek az előző tenyészidő alatt is a növények alatt voltak. Azt kell, hogy mondjam, maradtak is, mert ilyen száraz állapotban faragtuk, de el nem tüntettük őket.

A következtetésünk, hogy ezek az előző lazításkor keletkeztek a nem megfelelő lazító választás miatt. És mint a beveretlen patkószeg, a rosszul sikerült lazítás rányomta a bélyegét a későbbi időszakra.

A probléma az oly népszerű előrenyúló késes lazító, amelyet vésőekének is hívnak. Az ívelt gerincű vagy előrenyúló késes lazítók előnye, hogy kisebb a vontatási ellenállásuk, mivel a hegy által megrepesztett hantok finoman fel tudnak gördülni a szerszámon. Az így kigörgetett hantok kötött száraz talajon sajnos tartós vendégek, utólag nagyon nehéz őket eltüntetni.

A megoldás, hogy nem kell nagy rögöket gyártani, akkor nem kell őket szétverni. Nyilván pálya széléről könnyű focizni, de van egy logikus gyakorlata ennek. Egyrészt a rögméret mindig a művelési mélységgel arányos. Ha két menetben érjük el a kívánt mélységet, jó eséllyel fele akkora rögökkel kell dolgoznunk. Időben nyilván több, valamint a traktor önvontatását is kétszer fizetjük, de ha a későbbi elmunkálást megspóroljuk, akkor már nem is néz ki olyan rosszul, ugye?

Másrészt talajhoz megfelelő lazítót kell használni. Egy egyenes késű lazítót nehezebb húzni pár százalékkal, mivel a fej által meghasított rögöket az egyenes gerinc vágóélként találja el, tovább aprózva azokat. Nem görgetjük ki a rögöket, egyenletes a felszín, így már a tüskés lezáró helyett inkább egy ékgyűrűs henger célszerűbb.

Jó, de mindenki ezt használja. Csak nem tévedhet mindenki. Egyrészt könnyebb talajokon ez nem akkora probléma, másrészt a kulcs a technológiában keresendő. Ezek a szerszámok Olaszországból terjedtek el, vagyis onnan licenszeli mindenki, ezért egyformák.

A technológiai csavar, hogy ott kisebb területeken dolgoznak, jellemzőan sok hajtott szerszámmal. Addig morzsolgatják, amíg jó lesz. A magyar gazdaságok szerkezete azonban nem engedi meg ezt a technológiát.

Ha átnézünk a tengerentúlra, ott inkább jellemző az egyenes gerincű lazítók alkalmazása. A több ezer hektáros gazdaságokban a hatékonyság épp olyan fontos, mint hazánkban.

Sőt, még egy szintet emelnek az ottani gazdák a rövidtávú logika ellen. Az in-line elrendezésről megint csak tudjuk, hogy nagyobb az ellenállása. Viszont megfelelő talajállapot esetén a kések egyszerre támadják meg a talajt, egyszerre emelik és a két gerinc közt áthaladva megroppantják, így még kevesebb esélye an a nagy rögöknek a maradásra. Fontos a megfelelő talajállapot hangsúlyozása, nedvesebb talajon ez tud problémákat okozni.

Ezeket a tapasztalatokat összegyúrva született meg a Busa Bt térállítású lazítója, mely az Év Magyar Mezőgépe díj díjazottja lett. Az egyenesgerincű lazító több apró fejlesztése mellett olyan szerszámmegfogást kapott, mely átszerelhetővé teszi a lazítókések elrendezését. Így a gép használható kétsoros, mélységben tagolt lazítóként, vagy száraz időben átszerelhető egysoros (in-line) elrendezésre. Ha pedig valamilyen mulcshagyó, vagy minimál művelésű technológiát választanánk, a gerincek elé szerelhető vágótárcsák a szár maradványokat szétvágva megakadályozzák a lazító eldugulását.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés