Ismerje meg a BUSA Forgókapás gyomirtóit!

Forgókapás gyomirtóink segítségével gyorsan és hatékonyan gyommentesítheti gyümölcsöseit, szőlő és egyéb ültetvényeit.

A forgókapás művelőtag gyomirtó és alátakaró képessége teszi alkalmassá a munkagépet arra, hogy a gyomok akár 100%-át eltüntesse a talaj felszínéről.

KIEMELT TULAJDONSÁGOK

A BUSA Forgókapás gyomirtók előnyei

01
01

Energiahatékonyság

A cég szabadalmaztatott forgókapája a nagy munkasebesség (~15 km/h) mellett az eltömődésmentes működésével válik a gyomirtás leghatékonyabb eszközévé.
Tovább olvasom

A tárcsás boronák munkájával összevetve, a BUSA™ GYMF alacsonyabb energiaigénnyel, gyorsabban végzi el a feladatát, ráadásul a gyomokkal sem kíméletes.

02
02

Bio, vegyszermentes gyomirtás

A forgókapa lecsapó kései totális gyomirtók, vegyszer rezisztens gyom létezik, acél rezisztens nincs. Mivel gyorsan, könnyen, pontosan lehet vele dolgozni, adott szezonban többször is gond nélkül átkapálható a terület, így biztos a gyomkontroll.
03
03

Állománykontroll

A takarónövény állomány szabályozására is alkalmas, a munkamélységet úgy állítjuk, hogy ne kivágjon, csak fektessen és zúzzon, ezáltal visszavetve a növényeket.
04
04

Egyenletes felszín, bakhát nélkül

A Forgókapa nagy előnye, hogy jelentős földszállítás nélkül egyengeti a felszínt. Egyrészt nem képez padkát, töltést, másrészt a GYMF -el művelt…
Tovább olvasom

területen permetezővel, pótkocsival is gyorsan, dobálás nélkül lehet közlekedni, így ezek a műveletek is gyorsabban elkészülnek.

05
05

Kis védőtávolság, maximális biztonság

A forgókapával akár 5-10 cm közel lehet menni a sorokhoz. Ha véletlenül eltaláljuk a forgókapával a fákat, a kések legördülnek, a gép nem akad el…
Tovább olvasom

bár kisebb sérüléseket okozhatunk a fákon. Ez alkalmi szinten nem jelent problémát, de mindenképp kerülendő. A tőköz művelésére gumiujjas K.U.L.T. Fingerhacke kiegészítő művelőelem alkalmazását javasoljuk, amely kíméli a fák törzsét és a fák között is eltünteti a gyomokat.

06
06

Hosszú élettartam

A Forgókapa kovácsolt svéd acél kései kiemelkedő kopásállósággal bírnak, karcsú formájuk ellenére komoly igénybevételeknek tehetőek ki üzemi szinten. Kötött talaj, köves terület nem jelent problémát. A rotorokat méretezett tekercsrugók védik.
0 +
év tapasztalat
0 +
szabadalom
0 +
értékesített GYMF
0 +
legyártott Forgókapa
BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

A termékcsalád története

Mi is az GYMF?

A GYMF, azaz „Gyomirtó Forgókapa” a szántóföldi FKM célgép változataként jött létre. Ültetvényekben csak a két sor rotorra volt szükség a gyors és hatékony felszín ápoláshoz, ezért kellett egyszerűsíteni a gépet.

Az ültetvények lelógó ágai alacsonyabb gépet kívántak, a kisebb rotorokból kisebb lépésekkel építhető termékcsalád, valamint ültetvényekben nincs szükség a nagyobb rotor brutalitására, így jött létre e gép koncepciója. Gyorsan kiderült, hogy nagy előnye, hogy nagyon közel lehet menni a tőkékhez / törzsekhez, mivel a rotor azoktól elforog, így egy esetleges egy-egy ütközést megúszhat a növény és a gép is.
Tovább olvasom

Itt kell megjegyezni, hogy apró vágást azért ejt, ezért tudatosan rendszeresen a tőkének / törzsnek hajtani tilos és az ültetvény pusztulásához vezet. Az idők során kisebb nagyobb variációk keletkeztek, mára elérhető soraljművelő kivitelben, elől, hátul függesztve, a kicsi kétrotorostól egészen a hét méteresig.

Miért éri meg a BUSA gépeit használni?

A Forgókapás ültetvényművelők nagy gazdasági fegyvere az idő. Gyorsan és hatékonyan tudja elvégezni – akár egy délután alatt is – azt a munkát, amelyet a hagyományos gépekkel sok esetben, több nap leforgásával lehetne csak elérni. A Forgókapa további nagy előnye, hogy közel lehet vele menni a kultúrnövényhez, akár 6 cm-re is, ami által még tovább csökkenthetjük a műveletlen sávot. Azonban, ha a vázra felszerelünk egy K.U.L.T. Kress-Fingerhacke művelőelemet…
Tovább olvasom

akkor a két kultúrnövény közötti sávot is tisztán tudjuk tartani.

Lezárásképpen pedig, ha az ültetvényünket forgókapával műveljük, az idővel kialakuló terepegyengető funkció miatt a későbbiekben, a permetező sem fog pattogni és a ládák sem fognak leugrani a pótkocsiról.

Felületművelés

A legegyszerűbb alkalmazás a teljes sorköz felületének művelése, mely kisebb sortávok esetében egy sor egy menet, nagyobbak esetén gyakran oda vissza járva végezhető. Ez utóbbi akkor is szerencsés, ha ki akarjuk használni, hogy a Forgókapával biztonsággal közel lehet menni a sorhoz.
Tovább olvasom

Ritka az olyan ültetvény, ahol +/- 5 cm pontos a sortávolság, ott kivitelezhető a két oldal egyformán pontos megközelítése. A BUSA termékpalettáján megtalálható a sorközök művelését végző fix függesztésű forgókapás gyomirtó fixvázas 1,1 méter munkaszélességtől hidraulikusan csukható 6 méter munkaszélességig.

Soraljművelés

Az új soraljművelők jellemzőan 0,6 méter vagy 1,1 méter széles sávot művelnek. Az egyszerű fix vázas változatok mellett elérhetők a hidraulikus teleszkóposan kinyúló gépek is, amelyek képesek akár a traktor középvonalától 2,8 méterre kinyúlni egy oldalra.
Tovább olvasom

A kétoldali változatok a traktor középvonalától 2 méterre tudnak kinyúlni. Középen befogott billenő váz biztosítja a jobb talajkövetést. Front függesztéssel használva tovább növelhető a pontosság.

Szántóföld

Alternatív felhasználásként a GYMF-ek használhatóak szántóföldi gyomirtó, tarlóápoló, magágykészítő feladatra is. Egy érdekes új alkalmazás a Mintill terminálás, amikor a BUSA Forgókapás munkagépeit ultraskély takarónövény állományszabályozásra használják.

Mi is a Forgókapa?

A Forgókapa egy alapjaiban új működésű magágykészítő- és szántáselmunkáló munkagép, melyet a ’80-as évek végén fejlesztett ki és szabadalmaztatott cégünk alapítója, Horváth Benedek.

A saját fejlesztésű művelőelemet szántóföldön, sorközben és ültetvényekben is alkalmazzuk. A művelőelemek intenzív rögaprító hatással, kiváló gyomirtó képességgel rendelkeznek, a szerszámok nagy sebességű és gyorsulású mozgásából adódóan.

Hatalmas előnye a merev szerszámokhoz képest, hogy nem tömődik, nem dobálja a talajt, így nagy sebességgel, felügyelet nélkül lehet vele dolgozni.

BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

Milyen összeállításban kérhetem?

Váz
Forgókapa
Kiegészítők
BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

Alkatrészekről és adapterekről bővebben

Fingerhacke

Gumiujjas művelő tőköz tisztántartására. Eredeti K.U.L.T. Fingerhacke. Többféle felfogatással és több méretben.

Elmunkáló

Felszín visszazárására léces törőhenger vagy spirál henger alkalmazható. Az esetek többségében ápolási munkáknál nem indokolt.

Előtét kapa

Lazítókapa a letömörödött talaj enyhe lazításához.

Simító

Az egyenletes talajfelszín elérése érdekében GYMF munkagépeink felszerelhetők mechanikusan állítható simító adapterrel, mely kiegyenlíti a durva egyenetlenségeket, sorközben és szántóföldön egyaránt.

BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

Vázszerkezet-kategóriák

GYMF Classic

Alap kivitel, az 520-as rotorok fix kiosztással kerülnek a gerendelyekre, a gerendelyek egymáshoz képest kis mértékben állíthatóak, a vonószerkezet kis mértékben áthelyezhető. 1,1 métertől 4,3 méter munkaszélességig készülnek. Többféle kiegészítővel ellátható, mint lezáróhenger vagy Fingerhacke.

GYMF-H

620-as rotoros kivitel, jellemzően a rotorok állítható felfogással kerülnek felszerelésre. Egyszerű, masszív szerkezet. Létezik az 1-1 rotorpáros mini kiviteltől 6,6 méter széles változata is. Kiegészíthető teleszkópos 3. sorral is, mellyel a munkaszélessége részben szabályozható.

GYMF RP

Paralel függesztőszerkezettel oldalra kihelyezhető gépvázak. 2 – 5 rotorpárral ellátott változtatok léteznek. Ideális választás, ha a lombkorona alatt oldalazva kell dolgozni, de szállításhoz a gép az erőgép közepére állítandó.

GYMF-H FX (Madonna)

A GYMF-H felületművelő speciális rotorelrendezéssel. Az alap GYMF rotorjai közt sort nyitva művelhető a csemeték sorköze. Mivel általában egyesével telepített csemete sorokat kell művelni…
Tovább olvasom

az egy sor az erőgép hasa alatt fut, mellette jobbról-balról, dolgozik egy-egy rotor. A fáktól elfelé forgó Rotorokkal minimális védőtávra közelíthető a sor. A Rotorok nem építenek padkát, nem ásnak barázdát mint a tárcsák. Nagy sebességel végezhető a munka, 10-14 km/h nem kihívás.

GYMF RF

A legegyszerűbb céleszközök ültetvények soraljának művelésére. Egy vagy két BUSA Forgókapa rotorpár kerül egy fixen kihelyezett vázra. Nagy szélesség esetén kézzel hátracsukható variáció is létezik.

GYMF FT / FT-2x

Teleszkópos csuszkával állítható művelési szélességű munkagép. Jellemzően egy vagy két BUSA Forgókapa rotorpárt alkalmazunk. Az 520-as rotorokkal épített gép magassága fél méter, így alacsony növények alatt is jól elfér. Használhatóak tolva, illetve húzva is. Felszerelhetők egy, illetve két támasztókerékkel.

GYMF RP

Paralel függesztőszerkezettel oldalra kihelyezhető gépvázak. 2 – 5 rotorpárral ellátott változtatok léteznek. Ideális választás, ha a lombkorona alatt oldalazva kell dolgozni, de szállításhoz a gép az erőgép közepére állítandó.

GYMF NS (2 modulos)

E termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy egy felső és egy alsó vázrészből épül fel. Az alsó vázak nagy szabadsággal variálhatók, az 520 mm átmérőjű BUSA forgókapás rotorok fix vagy állítható felfogatással kérhetők.

GYMF-H NS (2 modulos)

E termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy egy felső és egy alsó vázrészből épül fel. Az alsó vázak nagy szabadsággal variálhatók, a 620 mm átmérőjű BUSA forgókapás rotorok állítható felfogatással rendelkeznek.

GYMF-H 6S Strip

A „GYMF-H NS (2 modulos)​” csukható váz egy különleges változata. A rotorok átszerelésével használható teljes felületművelőként, de a rotorokat párban sorba rendezve 6 soros sávművelésre, sáv terminálásra is alkalmas. 

Felületművelés

GYMF Classic

Alap kivitel, az 520-as rotorok fix kiosztással kerülnek a gerendelyekre, a gerendelyek egymáshoz képest kis mértékben állíthatóak, a vonószerkezet kis mértékben áthelyezhető. 1,1 métertől 4,3 méter munkaszélességig készülnek. Többféle kiegészítővel ellátható, mint lezáróhenger vagy Fingerhacke.

GYMF-H

620-as rotoros kivitel, jellemzően a rotorok állítható felfogással kerülnek felszerelésre. Egyszerű, masszív szerkezet. Létezik az 1-1 rotorpáros mini kiviteltől 6,6 méter széles változata is. Kiegészíthető teleszkópos 3. sorral is, mellyel a munkaszélessége részben szabályozható.

GYMF RP

Paralel függesztőszerkezettel oldalra kihelyezhető gépvázak. 2 – 5 rotorpárral ellátott változtatok léteznek. Ideális választás, ha a lombkorona alatt oldalazva kell dolgozni, de szállításhoz a gép az erőgép közepére állítandó.

GYMF-H FX (Madonna)

A GYMF-H felületművelő speciális rotorelrendezéssel. Az alap GYMF rotorjai közt sort nyitva művelhető a csemeték sorköze. Mivel általában egyesével telepített csemete sorokat kell művelni…
Tovább olvasom

az egy sor az erőgép hasa alatt fut, mellette jobbról-balról, dolgozik egy-egy rotor. A fáktól elfelé forgó Rotorokkal minimális védőtávra közelíthető a sor. A Rotorok nem építenek padkát, nem ásnak barázdát mint a tárcsák. Nagy sebességel végezhető a munka, 10-14 km/h nem kihívás.

Soraljművelés

GYMF RF

A legegyszerűbb céleszközök ültetvények soraljának művelésére. Egy vagy két BUSA Forgókapa rotorpár kerül egy fixen kihelyezett vázra. Nagy szélesség esetén kézzel hátracsukható variáció is létezik.

GYMF FT / FT-2x

Teleszkópos csuszkával állítható művelési szélességű munkagép. Jellemzően egy vagy két BUSA Forgókapa rotorpárt alkalmazunk. Az 520-as rotorokkal épített gép magassága fél méter, így alacsony növények alatt is jól elfér. Használhatóak tolva, illetve húzva is. Felszerelhetők egy, illetve két támasztókerékkel.

GYMF RP

Paralel függesztőszerkezettel oldalra kihelyezhető gépvázak. 2 – 5 rotorpárral ellátott változtatok léteznek. Ideális választás, ha a lombkorona alatt oldalazva kell dolgozni, de szállításhoz a gép az erőgép közepére állítandó.

Szántóföld

GYMF NS (2 modulos)

E termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy egy felső és egy alsó vázrészből épül fel. Az alsó vázak nagy szabadsággal variálhatók, az 520 mm átmérőjű BUSA forgókapás rotorok fix vagy állítható felfogatással kérhetők.

GYMF-H NS (2 modulos)

E termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy egy felső és egy alsó vázrészből épül fel. Az alsó vázak nagy szabadsággal variálhatók, a 620 mm átmérőjű BUSA forgókapás rotorok állítható felfogatással rendelkeznek.

GYMF-H 6S Strip

A „GYMF-H NS (2 modulos)​” csukható váz egy különleges változata. A rotorok átszerelésével használható teljes felületművelőként, de a rotorokat párban sorba rendezve 6 soros sávművelésre, sáv terminálásra is alkalmas. 

Műszaki adatok

GYMF Classic
GYMF-H
GYMF RF
GYMF RP
GYMF FT / FT 2x
GYMF NS
GYMF-H NS

Árajánlatot szeretne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

Képek és videók

BUSA FORGÓKAPÁS GYOMIRTÓK

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran dugulnak be a kapák?
A forgó szerszám öntisztuló, nagyobb mulcs maradványt vagy gyom gócot is gyorsan elhagy, a kések sűrű és gyors vágása pedig minden gyomot kiirt a sorban.
Milyen gyakran törnek a kapák?
A kovácsolt svéd acél késeknek és a rugós művelőelembiztosításnak köszönhetően mostoha körülmények között is helytáll, akár kövekkel szennyezett területen is lehet vele dolgozni.
Milyen mértékben gyomosodik vissza a sor a GYMF után?
A forgó kések megtörik a gyomok szárát, lehúzzák a levelét, elszakítják a gyökerét és talajjal takarják be, így a gyomnövény képtelen lesz a további vegetációra.
Mire jó ez az állítható rotor? Nem csak egy felesleges funkció?
Ezen funkció segítségével állítható a művelési mélység a különböző talajnedvesség állapotaihoz, így a munkagép nem képez rögöket a túl nedves rétegekből, ezen kívül az adott terület gyomterheléséhez lehet igazítani, apró, gyenge gyomokhoz nem kell nagy szöget állítani és mélyen dolgozni, a nagy gyomtömeg viszont nagyobb szöget kíván.
Miért jó, hogy mindent kiirtok a sorközben? Mi nem szeretnénk "barnára" művelni a területet!
A takarónövény állomány szabályozására is alkalmas a munkagép, a munkamélységet úgy állítjuk, hogy ne kivágjon, csak fektessen és zúzzon.
Hogyan tudom beállítani a művelési mélységet?
Melyik szögállást használjam?
Hogyan tudom kicserélni a késeket?
Mennyi a maximális munkamélység?
A kis rotoroknak legfeljebb 8 cm, a nagy rotoroknak 12 cm.
Hogyan tartsam tisztán a tőközöket?
Egy speciális, gumiujjas művelőeszköz elérhető kínálatunkban a tőköz tisztántartására. Eredeti K.U.L.T. Fingerhacke. Többféle felfogatással és több méretben.
Érdemes elmunkálót is kérnem a GYMF-re?
Az esetek többségében ápolási munkáknál nem indokolt.

Ránk mindig számíthat!

Üzenet küldése