Elmunkáló adapterek

Talajlezáró hengerek és további elmunkálók

BUSA ELMUNKÁLÓ ADAPTEREK

A termékeink története

BUSA elmunkáló adapterek

A spirálhengerek eredete a Busa Bt.-nél a 90-es évekre nyúlik vissza, amikor az ékgyűrűs henger alternatívájaként elkezdtük gyártani a négyzetacél profilból tekert hengereket. Ezek a talajnyomást javarészt önsúlyból érték el, de ez járulékosan nagyon megterhelte a gépeket szállításkor, így született belőle a szögvas profilos spirálhenger, amely már rugóterhelésű.

A gumihenger az észak-kelet magyarországi területek igényeire lett kifejlesztve. Az ottani talajok nehezen veszítik tavasszal a víztartalmukat, így a nagyobb hantokban meglapuló nedves foltok lehetetlenné teszik a hagyományos magágykészítők munkáját. Több profil és kivitel után született meg a jelenlegi kivitel.

Tovább olvasom

A belső tisztítós törőhenger a gumihenger univerzális alternatívája. A problémát az jelentette, hogy perctalajokon tavasszal gumihengert kellett használnunk, azonban ugyanezen talajok nyáron kiszáradva rettentő gyorsan koptatták a hengert, így készteni kellett egy Jolly Jokert.

 

A mai letisztult és egyszerű formát sok lépésből értük el. Létezett például egy olyan változat, melyben egy zárt cső szabadon pattoghatott. Papíron jól festett, gyakorlatban kilométerekről lehetett hallani a gép csörömpölését. Érdekesség, hogy a tisztító C rugója a forgókapa kések anyagából készül.

BUSA ELMUNKÁLÓ ADAPTEREK

Elmunkáló hengerek

Léces törőhenger

Magágykészítő, rögaprító henger, jellemzően forgókapás magágykészítőn és tárcsákon alkalmazzák. Apró rögstruktúrát hoz létre a felszínen, alatta pedig enyhén tömörít. Nedves talajokra, kora tavaszi…
Tovább olvasom

magágykészítéshez e törőhenger, szabadalmaztatott belső sárkaparós változatát ajánljuk.

Spirálhenger

Nehéz tömörítő henger, a gyűrűhenger alternatívája. Tarlóhántás, szántás lezárására alkalmazzák jellemzően. Nyitott szerkezete miatt kevéssé hajlamos az eltömődésre, túrásra.

Spirál szögvas henger

Az ékgyűrűs hengerhez hasonló funkciójú, könnyű lezáró henger. Egyszerű, erős, költséghatékony kialakítású. Kereszttartó lécek révén extra aprító képességgel rendelkezik.

Nagy spirál szögvas henger

Szög profilú, spirális kivitelű, nagy átmérőjű henger. Felépítése a kisebb kivitelével azonos, a nagy átmérő miatt egyenetlenebb felszínekkel is jól boldogul, a nagyobb terhelés miatt jobb a rögaprító képessége.

Ékgyűrűs henger

L-profilú könnyű tömörítő henger. A spirálhengerhez hasonló munkát végez. A nyitott kialakítás miatt a felszínen sekély laza réteget hagy. Sárkaparóval felszerelt, így nedves talajon végzett munka esetén sem dugul el.

Nagy ékgyűrűs henger​

Az ékgyűrűs henger 600 mm átmérjű változata. Könnyű szántóföldi kultivátorok lezáróhengereként szoktuk alkalmazni. Tagonként sárkaparózott így nedves talajon, tavaszi munkáknál sem dugul el.

Nagy T-henger

T-profilú nehéz tömörítő henger. Szögvas hengerrel megegyező kialakítású. A T-profil gerince jó rögaprító és mélységi tömörítő hatást eredményez. Jól boldogul rögös felszínen, a sárkaparói révén nem hajlamos dugulásra.
Tovább olvasom

Nehéz szántóföldi kultivátorok lezáró hengereként alkalmazzuk.

Gumihenger

A BUSA gumihengere a nedves talajok bajnoka. A saját gyártású gumi elemek egyedi profilja a talajjal érintkezve deformálódik, a deformáció révén ledobja magáról a rátapadt sarat. Ahol ez a henger eldugul ott nem szabad talajt művelni.
Tovább olvasom

Érdemes céleszközként használni egy léces hengerrel párosítva, mert száraz körülmények között gyorsan kopik.

Összehasonlító táblázat

BUSA Elmunkáló hengerek

BUSA ELMUNKÁLÓ ADAPTEREK

További elmunkálók

Tárcsás elmunkáló

Őszi tarlóápolás is kombinálható a lazítással. Sekélyen átforgatja a felszínt, keverve, egyengetve azt. Mélységhatárolásra nem képes.

Rugós gyomfésű

A rugós gyomfésűt (striegel) leginkább tavaszi munkákhoz ajánljuk, a gyommentesítést segíti. Három sor rugópálca, melynek munkamélysége tagonként, mechanikusan állítható.

További BUSA elmunkálók

BUSA ELMUNKÁLÓ ADAPTEREK

Munkagépeinkhez választható adapterek

Magágykészítő adapterek

Az FKM-eket általában Busa rugózott felfüggesztésű, belső tisztítós léces hengerekkel szereljük, de kompatibilis a gumihengerrel…
Tovább olvasom

vagy a spirál szögvashengerrel is. Aprómagok vetéséhez és sekély magágykészítéshez dupla törőhenger ajánlott.

Talajlazító adapterek

Lazítók vagy nehéz szántóföldi kultivátorok esetén a hengereknek mélységhatároló szerepe is van. A nagy terhelés és az egyenetlen felszín miatt itt 600 mm körüli henger átmérőket használunk, melyek jóval erősebbek is, nagyobb átmérőjük révén nagyobb a felfekvőfelületük.

Könnyű szántóföldi kultivátor adapterek

Az SZF és Kulti-Kom kultivátorainkhoz nagy elmunkáló választék áll rendelkezésre, talajállapothoz és munkafolyamathoz…
Tovább olvasom

igazodva. Kérhető léces hengerrel, szögvas spirálhengerrel és ezek sárkaparózott változatával, nagy átmérőjő, sárkaparózott szögvas hengerrel és rugós gyomfésűvel.

Nehéz szántóföldi kultivátor adapterek

Nehéz “VE” szántóföldi kultivátorainkat nagy átmérőjű T-profilú hengerrel szereljük, ami jól boldogul rögös felszínen, a sárkaparói révén nem dugul el a szármaradványoktól, árvakeléstől.

Tárcsa adapterek

Tárcsásboronák munkájának elmunkálására centrálisan függesztett, „billegős” törőhengerfelfogatást használunk. Ezek menetirányra merőlegesen is képesek…
Tovább olvasom

a felszín egyenetlenségeit követni a jobb talajkapcsolat érdekében. Kompatibilisek a 340 – 400 mm közötti hengerekkel.

Árajánlatot szeretne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!
BUSA ELMUNKÁLÓ ADAPTEREK

Képek és videók

Magágykészítő adapterek
Könnyű kultivátor adapterek
Nehéz kultivátor adapterek
Talajlazító adapterek

Ránk mindig számíthat!

Üzenet küldése