Magágykészítés extrém talajon? Egyértelmű, milyen géphez kell fordulnunk!

Vallás kérdése, hogy ki minek tudja be, de unalmasnak nem nevezhetjük a szántóföldi növénytermesztést az elmúlt években. Nézzünk néhány tanulságos tapasztalatot az őszi magágykészítésről!

Mindannyian tapasztaljuk, hogy nagyjából egy hétre előre tudunk időjárást saccolni, hogy messzire ne menjünk, az év elején mindenki szaharai körülményekre készült, majd mire vetésre került az idő, megjött a csapadék és a hideg is, így egy egész hónapra megrekedtek a növényeink. Most épp úgy tűnik, hogy az idei ősz nem lesz olyan gyilkos száraz, mint tavaly, de a tanulság kedvéért beszéljünk kicsit a tavalyi év száraz időjárásának tapasztalatairól.

Mozgalmasan zárult a tavalyi évünk a Busánál. Hirtelen a szezon végén megugrott a magágykészítő értékesítésünk és mindenki hasonló indítékkal jött hozzánk. Érdekes történeteket meséltek a partnereink.

A szélsőséges száraz időjárásban már nem volt elég a tudatos talajművelési technológia sem, hiába a fokozatos mélyítés, ugyanúgy elművelhetetlen területekkel álltak szemben a megfontoltak és azok, akik egyből megszántották a tarlót. Nehéz és nehezebb feladat volt.

A szárazság miatt elművelhetetlen területekkel álltak szemben a gazdák.

Az egyik ilyen vevőnk mesélte, hogy az évek folyamán eltávolodtak tőlünk, de idén elő kellett venniük az udvar sarkából a hosszú – hosszú évek óta csak pihenő forgókapájukat. Akkora volt a baj, hogy bocsánatot kellett kérni az öreg géptől és nagyon örültek, hogy kihúzta őket a bajból, el tudtak vetni, de ami fontosabb, ilyen szélsőséges körülmények közt is kikeltek a növények. Hát eljöttek hozzánk és gyorsan vettek egy újat is.

A forgókapa józan paraszti ésszel felfogható, miért boldogult ott, ahol más nem. Ha elképzeljük a földünkön a problémás rögeinket, megpróbálhatjuk kapával szétvágni, elgurulnak. Megpróbálhatjuk tárcsázni, csak görgetjük őket. Próbálkozhatunk nehéz hengerrel, talán néhányat széthasítunk.

A forgókapa rotorja azonban nagy sebességgel belecsap éles késével a rögökbe, majd a kés lefele kezd vágni, így a rögöknek nincs hova elmozdulni, továbbhaladva a kés előremozdulva még hasít egyet rajtuk.

Minél gyorsabban megyünk, annál nagyobbat üt, nem mellesleg annál nagyobb területtel végzünk.

Az első sztori csak egy volt, ráadásul a szerencsésebbek közül. Volt, aki már eladta a forgókapáját és most ébredt rá, hogy attól, hogy jó körülmények között mással is lehet boldogulni, szélsőséges problémákra nincs jobb, mint egy Busa.

Nyitókapa-variációk

Belső sárkaparós, léces és gumihenger

Belső sárkaparós, léces és gumihenger

Az ilyen régi-új vevőink nem csak a korábban megszokott tartósságot és hatékonyságot találták meg nálunk, de láthatták, hogy nem csak ülünk a babérjainkon. Új fejlesztéseink egyre szélesebb és szélesebb területen teszik használhatóvá a gépeket, így aki eddig csak ősszel használta, mert feléjük a tavasz nedves és ragadós talajokat jelent, örömmel tapasztalta, hogy az új kapaopciókkal és az eldugulásmentes törőhengerekkel a tavaszi vetéseknél is nagy hasznát vehetik a régi-új gépüknek.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés