Lazítóújdonság a Busától

A szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszály és az özönvízszerű esőzések felértékelik a talajlazítás munkafolyamatát. Az infiltrációs képesség fenntartása mellett olyan alapművelést kell választanunk, amely a legkevesebb vízvesztéssel jár. A középmély lazítók szinte minden talajművelési technológiába beilleszthetők, emiatt minden udvarban ott kell lennie legalább egynek, de nem mindegy milyen fajta lazítót választunk.

A talajfelszínt átkeverő lazítókések nem minden talajon váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért egyre nagyobb az igény alacsony felszínbolygatású („Low Disturbance”) lazítókések iránt. A felszínbolygatás kerülése és a szármaradványok felszínen hagyása a talajkímélő víztakarékos talajművelés alapja. A talaj felszínét védő mulcsréteget alkalmazó technológiák azonban újabb követelményeket támasztanak a lazítókkal szemben.

A Busa LTH-5 középmély lazító innovatív megoldásaival megfelel a legújabb elvárásoknak, amelyet az is bizonyít, hogy a konstrukció elnyerte Az év magyar mezőgépe 2020 díjpályázat második helyezését.

A robosztus „eltéphetetlen” gépváz elején egy hidraulikusan állítható vágótárcsa sor helyezkedik el, amely a szármaradványok átvágásával megakadályozza azok feltorlódását. A vágótárcsákat az öt egyenes gerinclemezű nyírócsavaros biztosítású lazítókés követi.

Az egyenes gerinclemez nem hoz fel talajt a mélyebb rétegekből és nem forgat ki nagy rögöket. A vágótárcsák és az egyenes élű lazítókés együtt biztosítják a lehető legkisebb felszínbolygatást.

A lazítókések egyvonalban (In-Line) vagy két sorban (Offset) is elrendezhetőek. A kések két sorba való elrendezése a vonóerő-igény szempontjából előnyös, míg egy sorba való elrendezéssel egyenletesebb átlazítottságot érhetünk el. Ez utóbbi Észak-Amerikában széles körben elterjedt technológia, amelyet mostantól úgy tudunk kipróbálni, hogy nem szükséges külön gépet hozzá vásárolnunk.

A gép munkamélysége 30 és 55 cm között hidraulikusan állítható. A talajt a mélységhatárolásért is felelős szögvas spirál henger zárja le. A vágótárcsák munkamélységét egy külön hidraulikakörrel állíthatjuk be. Az LTH-5 lazító mellett már a háromkéses LTH-3 is elérhető.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés