Forgókapás kultivátor előnyei bio gazdaságokban III.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Búza Tamás, Gyomaendrőd

2016-ban egy hat soros kultivátort próbáltunk ki, majd a kiváló munkájának és a jövőben kultivátorozni szánt terület nagyság miatt egy 12 soros gép megrendelésre is került.

A kultivátor, a mi igényeinknek, és elvárásunknak megfelelően dolgozott.

Gazdaságunk eddig is rendelkezett hagyományos, úgynevezett saraboló kapás, illetve rugós kapás kultivátorral, de ezek hiányosságát, és munkaminőségét felülmúlta. Mik is ezek a problémák?

Gazdaságunk a forgatás nélküli talajművelés elkötelezett híve, ahol a mulcs, a sorközművelést megnehezíti, míg ez az eszköz, gyönyörűen dolgozott a nagy szármaradványt hagyó kukorica előveteményben a napraforgó kelésében. Azért is mondom így, mert megfelelő beállítás, és sebesség megválasztása mellett a szikleveles napraforgóban is lehetett alkalmazni, bár egy sorvédő tárcsa nagyban megkönnyítette, illetve nagyobb sebességgel való munkavégzést is lehetővé tett volna. Az állomány fejlődése során, ez már nem okozott problémát, sőt a nagyobb sebességgel történt munkavégzés lehetővé tette, hogy a kultúrnövény sorába töltögetést végezzen, illetve, a kelő gyomokat földel betakarja, megakadályozva azok fejlődését, illetve pusztulásukat okozzon. A gép, a mélyről gyökerező, illetve agresszív gyomokkal is elbánjon, ami a hagyományos szerelésű kultivátoroknak nehézséget, illetve gyenge minőségű munkát eredményezett. Gondolok itt a nádra, acatra, illetve margarétára. A kultivátor, ami az útjába került, gyönyörűen kiszedte, és az esetleges új hajtások már nem okoztak gazdasági kárt, mert a napraforgólevelek már lefedték a sorok közét.

A munkagép talán egyedüli problémája a nyers talaj volt, mert akkor a kapák berakódhattak földel, és nem végeztek megfelelő munkát. Hozzátenném, hogy itt nem az ideális talajnedvességről beszélek, hanem attól jóval nedvesebb talajról, és a minőségük is 55- 60-as kötöttségű, agyagos réti talajról beszélünk.

A kultivátor összességében remek gép, erős, robosztus, és nálunk gond nélkül dolgozott, kb 300 Ha kultivátorozás után is.

[/fusion_text][fusion_gallery image_ids=”2339,2340,2341,2342,2343,2344,2345,2346,2347,2348,2349″ layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés