Forgókapás kultivátor előnyei bio gazdaságokban II.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Kökény Attila, Székkutas

A forgókapás sorközművelő kapát bio-kender táblában teszteltük, ahol a vegyszeres gyomirtás nem volt lehetséges.

Az elhúzódó kelés miatt az állomány rendkívül gyomos lett, a főnövény alig látszott ki a gyomok közül, a terület csillagpázsittal, fenyércirokkal, aszattal, kis szulákkal erősen fertőzött volt.

A kapás sorközművelő csak nagy kupacokba összehúzta a tarackos gyomokat, ezért kerestünk új eszközt, amely vagy megoldja a gyomosodást, vagy ki kellett volna tárcsáznunk az állományt.

A táblán belül a talaj a porsziktől a ragacsos fekete szikig váltakozik, a kötöttől a laza, homokos talajig, ezért változatos viszonyok között kellett jó eredményt produkálnia a sorközművelőnek.

A forgókapás eszköz nagyon nehéz, az örökkévalóságnak épült, ez talán az általam eddig ismert egyetlen hátránya, nehéz a húzása is.

Ami jó benne, az a tiszta és gyors munkája. A forgókapákkal nagyon gyorsan lehet húzatni és a kapákat jól beállítva akár 2-3 cm távolságra is lehet haladni a főnövénytől.

A kapák kialakítása miatt a főnövény nem sérült, amikor érintette az eszköz. Aránylag agresszívra állítottuk a kapák szögét, hogy jobban takarja a sort, de az egész sekély munkától az egész mély töltésig széles skálán tud dolgozni.

A beállítás is egyszerű és gyors, skála és csapszeg megoldja.

A gyomokat jól megtörte, kirángatta vagy betakarta. Az egynyári növényeket, mint a libatop, megtörve, megszaggatva szórta vissza, de ugyanígy bánt el az aszattal is. A tépett növényeket egyenletesen betakarta poros földdel. A fenyércirkot szétszaggatta, az ecsetpázsitot viszont érdekes módon a teljes tarackos gyökérhálózattal kikapta a földből és feldobta a sorba. Ezt érdemes legyűjteni, mert vissza tudott gyökerezni a területen, de ez egy extrém gyomnyomású föld volt.

A kezelt területen magas sebességgel lehetett haladni, eltömődés nem volt, pedig a gyomok helyenként térdig értek. A kezelt sorközök a szezon végéig csak kismértékben gyomosodtak be, a forgókapa olyan laza, elporosított felszínt hagyott maga után, amelyben nem sok mag tudott már kicsírázni a nyári esők ellenére.

Teljesen elégedettek voltunk a forgókapás sorközművelővel, a kapás sorközművelők egyike sem működik ilyen hatékonysággal.

[/fusion_text][fusion_gallery image_ids=”2316,2317,2318,2319,2320,2321,2322,2323,2324,2325,2326,2327,2328,2329,2330,2331,2332,2333,2334,2335,2336″ layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés