Forgókapás kultivátor előnyei bio gazdaságokban I.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Récsei József, Fiad

A kultivátort előzetes egyeztetés után 2016 júniusában próbáltam ki egy 50 Ha-s kukoricavetésben.

Június közepe után hozták kipróbálásra az általam már régóta figyelemmel kísért gépet. Bevallom őszintén kételkedtem azokban a képekben amit előtte láttam!

Meglepődtem, amikor a cég Tulajdonosa Horváth Benedek Úr és Fia Horváth Bence meghozták kipróbálásra az általam eddig csak képen látott gépet. Ez a kultivátor igen masszív vázzal rendelkezik és úgy alakították ki, hogy más fajta kapák is felszerelhetők legyenek a gazda igénye szerint. Az állítási lehetőségek nagyon egyszerűek és még arra is figyeltek a gyártók, hogy a vázon cm pontosságú beosztás található a pontos beállítás segítése miatt.

Gyors szerelés és indulunk a kukoricába próbálni. (kissé félve szereltem fel a 70 LE Deutz Fahr traktorra a számomra nagynak vélt munkaeszközt)

A próba úgy gondolom igazi kihívás volt az eszköznek mind a terület domborzata, mind a gyomossága, valamint a gyomok nagysága és összetétele miatt is.

A sík területtől a 12%-os lejtésű területig ebben a táblában megtalálható minden, de ez a talaj minőségére is igaz. A sík területen barna erdőtalaj, a domboldalban homok míg a dombtetőn igazi jó agyag található.

A gyom összetétel is változatos volt. A fehér libatop és a kakaslábfű volt a legjellemzőbb a területen. A kukorica növény talajtól függően 30 és 100 cm között változott, hasonlóan a gyomok magassága is.

A gép kipróbálása során a következőket tapasztaltam:

  • A pontos beállítás és a forgókapák mozgása miatt a kultúrnövényhez nagyon közel engedhető.
    (sajnos a domboldalban a csúszás miatt nem lehetett elég szűkre állítani de így is jobban állítható mint az általam eddig használt merev vagy a rugókapás kultivátorok).
  • A vontatási sebesség növelésével javult a munka minősége főkép igaz ez a már nagyra nőt és megerősödött libatopnál.(kevés volt a domboldalban a 70 LE)
  • A forgókapák egyszer sem tömődtek el!!!!
  • A munka elvégzése után azt tapasztaltam a talaj jobban megtartotta a vizet, mint a merev kapával végzett kultivátorozás után (a forgókapák szebb munkát végeznek, mint a merev vagy rugóskapák)

Úgy gondolom amennyiben legalább 3 héttel előbb használhattam volna ezt az eszközt és legalább két alkalommal

úgy rendkívül jó eredményt értem volna el. Értem ezalatt azt, hogy a számolásom szerint egyszeri kultivátorozás után kb a gyomok 65-70%-át sikerült kiirtani a területről úgy, hogy a sorközök a vegetáció végéig gyommentesek maradtak!

Mindez Öko gazdálkodás első évében teljesen gyomirtó vegyszer használata nélkül!

[/fusion_text][fusion_gallery image_ids=”2302,2303,2304,2305,2306,2307,2308,2309,2310,2311,2312,2313,2314″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés