Új gép debütált a Precision Planting bugaci bemutatóján

Bugacon a Precision Planting 20/20 eseményén Börcsök András vendégei szántóföldön tekinthették meg, mit is jelent a gyakorlatban a világ egyik legjobb vetéstechnikájával dolgozni. A bugaci gazdaságban idén használt, átalakított John Deere 1770NT vetőgépen mutatta be Börcsök András Sebestyén Gergellyel karöltve, mit lehet 2020-ban egy vetőgéppel elérni….

Az elmélet után következett a gyakorlat, egy előkészített táblán megnézhettük, milyen vetéspontosságot tud a szerkezet. Mivel több jelenlévő érdeklődött, no-till technológiába is beilleszthető-e a gép, rögtönözve a szomszéd kaszálóban is megismételték a próbavetést, természetesen gond nélkül.

Börcsök András a Precision Plantingről

A Precision Planting által fejlesztett gép szenzorokkal soronként méri a talaj nedvességtartalmát, hőmérsékletét és szervesanyag-tartalmát. DeltaForce segítségével menet közben automatikus szabályozza a vetési mélység tartását nagysebességű munkavégzés mellett is. Speedtube – szállítószalag alkalmazásával a vetőmag a magtartálytól a magárokig folyamatosan kontrollált, kötött pályán mozog.

Animáció részlet a Precision Plantingről

Ez után következett a premier:

„Amióta Precision Plantinggel foglalkozunk, mindig az a fő problémánk, hogy nincs donor, nincs vas, amire ráépítsük a gépet. Számos próbálkozásunk volt, hogyan lehetne meglévő vetőgépekből kiindulni, amerikai technikát ráépíteni európai szerkezetekre sajnos nagyon nehezen megy. Mondhatjuk, hogy váz nincs. Rá kellett jönnünk, hogy a piacon van egy igény, amire gépet kell fejleszteni. A Busa Bt.-t évek óta fűzögettem, csináljanak nekünk egy eszközhordozó vázat, a többit be tudjuk szerezni. Ez megtörtént, terveztek nekünk egy nagyon ütős vázat, amit most szeretnénk bemutatni.” – vezette fel a gépet Börcsök András.

Debütál a Busa vetőgép váza

A most bemutatott gépváz az amerikai vetőgépek masszivitását, merevségét kombinálja az Európában elvárt mobilitással, állíthatósággal. A hatsoros teleszkópos váz hidraulikusan áll át 2,5 méteres szállítási szélességről 45 cm-től 76,2 cm-ig beállított sortávolságú munkaszélességre. A gép különlegessége, hogy mindezt egy szabadalmaztatott csuszkarendszerrel teszi, mely tizedmilliméteres tűrésével minimálisra csökkenti az állíthatóságból eredő holtjátékot. A hatsoros váz 1,7 tonnás önsúlya lehetővé teszi a PP DeltaForce kihasználását, egyszersmind garancia a teherbírásra, mivel a vetőgép felszerelhető 2000 literes folyadék vagy 1700 literes granulátum tartállyal is akár.

Busa vetőgépváz

Hidraulikus váz

Az első tesztek után a gépnek 2021 tavaszán kell majd bizonyítania, a cél, hogy a legnehezebb körülmények között is megtartsa precizitását, ezer és ezer hektárokat művelve.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés