Tarlóhántás eszközei

A tarlóhántás célját meghatározza, hogy milyen termesztéstechnológiát választottunk. Szerencsére ma Magyarországon nem nagyon kell már magyarázni, hogy a tarlót nem műveljük egyből mélyen, forgatásos és forgatás nélküli technológiában is egyaránt a sekély művelés a cél. Ezen belül van, aki törekszik a lehető legalaposabb bekeverésre és 8-10 cm mélyre megy, és van, aki megelégszik a teljes szélesség átművelésével, de akad olyan is, akinek elég, ha csak a felszínen néhány barázdát karcol a gép.

Alapvetően a tarlóhántáshoz középnehéz V tárcsát ajánlunk, 560-as lapokkal, 225-ös osztással. Amennyiben szakszerűen be van állítva, a teljes keresztmetszetet átműveli és kiváló a keverő hatása. A Busa Kontrol tárcsáinak hasznos eleme a szintszabályzó, mellyel a tárcsa egyenesfutása könnyen, egy mozdulattal állítható, így elkerülhető, hogy a hátsó sor az első nyomán fusson.

A kortárs, üzleti célú boszorkányüldözés ellenére, ahol a rövidtárcsa nem okoz „tárcsatalp betegséget” ott a V tárcsa sem fog, és ahol ez utóbbi okoz, azon a nedves talajon az előbbi is tömörít. Igény esetén a V tárcsa is felszerelhető görbület nélküli levelekkel.

Könnyű rövidtárcsát semmiképpen nem ajánlanánk, mivel a talajbahatolási problémái miatt a tarló sávos karcolása a mesebeli meztelen császár kategóriába tartozik.

A tárcsa alternatívája lehet a könnyű szántóföldi kultivátor széles kapákkal, mely képes a teljes felszínt átművelni, keverése azonban gyengébb. A nehéz szántóföldi kultivátorok, grubberek mélyebb művelés esetén kevernek megfelelően (10-15 cm), ekkor művelik át a felszínt, így azt inkább ősszel javasoljuk.

Busa könnyű és nehéz kultivátorok

Ami a milyen munkagép-kombinációkat illeti, nyári munkák esetén elengedhetetlen a talajfelszín visszazárása, így bármely gépre is esik a választás, valamilyen visszazáró hengert használni kell.

Busa nehéz tárcsa lezáróvaé

Szintén bármely gépre felszerelhető folyadékkijuttató, melyekkel tápanyag vagy baktérium is kijuttatható, ez a kultivátoroknál megszokott módon útarányos vezérlővel is felszerelhető. A gépeket aprómagvetővel ellátva egy menetben elvethetjük a zöldítő vagy takarónövényünket is.

Busa folyékony műtrágya kijuttatás

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés