Perctalajok magágykészítése

Vannak szerencsések, akik számára a tavaszi magágykészítés nem okoz különösebb problémát. Az nem kérdés, hogy egy menetben legyen meg a munka, inkább finomabb részletek döntenek a munkagép választásnál, mint hogy mennyire tartós, mennyire kényelmes a beállítása, vagy mennyire olcsó. És vannak, akiknek nehezen művelhető perctalajaik vannak. Ezek a magas agyag tartalmú talajok egyszerre követelnek egymásnak ellentmondó tulajdonságokat a gépválasztásnál és a magágykészítésnél is.

A perctalajok jellemzője, hogy nehezen száradnak ki, viszont akkor gyorsan nagyon kemény lesz a felszínük. A mélyebb rétegekben, vagy a nagyobb hantok közepén viszont sokáig nedvesek, képlékenyek maradnak. Ez röviden azt jelenti, hogy már rég el kellett volna vetni, de még sokára lehet rámenni a talajra. Az alsó nedves réteg még nem bírja el a nehezebb erőgépet, nehéz munkagéppel könnyen káros tömörítés érhető el, a kemény felső kéreg megfelelő műveléséhez viszont valami komolyabb szerszámra lenne szükség.

Az egyik kompromisszum, hogy megvárjuk, amíg kiszárad teljesen a talaj és valamilyen brutális géppel próbálkozunk, majd várunk az esőre, hogy visszapótolja, ami elpárolgott, hogy kikeljen a vetés. A másik lehetőség, hogy elhisszük, hogy a gyengébb rögaprítóképességű kombinátor milyen jó erózióvédelmet lát el, amikor nem végzi el a feladatát.

Perctalajok magágykészítése
Szentes 2019 tavasz

A kemény rögök aprításával a Busa által fejlesztett forgókapás magágykészítő régóta nagy sikereket arat a Dunántúli területeken, viszont a Tiszántúli öntéstalajok nagy problémát okoztak a törőhengereinek. Egy egyenletesen száradó talajon elég, ha precízen beállítjuk a munkamélységet a Forgókapa állítható szögű rotorjaival, nem nyúlunk le a vizes rétegekbe, nem képzünk vizes rögöket, nem dugul be a léces henger, probléma megoldva. A perctalajokon viszont télre egyenetlen felszínt kell hagyni, különben beiszapolódhatnak. Amikor ezt az egyenetlen, nehezen száradó talajt zárjuk, a Forgókapa kiválóan egyengeti a felszínt, viszont a hantok nedves közepe felszínre kerülve egyből eldugítaná a törőhengert. Fontos megjegyezni, hogy ezen a ponton a felszín foltos lesz, ahol hant volt, ott nedves, ahol mélyedés lett feltöltve, ott száraz.

Perctalajok magágykészítése
Gumihenger elmunkáló

Ha itt nem alakítunk ki nedvességstabil struktúrát (sekély laza réteg a felszínen, alatta magágytalp) akkor a száraz rész száraz is marad, az egyenetlen nedvesség miatt egyenetlen lesz a magok kelése is.

A beragadó törőhengerre két megoldása is van a Busának. Az egyik a gumihenger, mely a Busa által fejlesztett profil rugalmas deformációja révén leveti magáról a nedves talajt.

A másik szabadalmaztatott megoldás az ilyen területeken rettegett és kerülendő léces törőhengert teszi kiváló eszközzé. A törőhengeren belül egy álló, rugózott sárkaparóléc található, e körül forog a henger.

Perctalajok magágykészítése
Sárkaparózott léceshenger

A sárkaparó tökéletesen megakadályozza a henger eldugulását. A gumihenger nagyobb felületen fekszik fel, így valamivel kisebb a talajnyomása, viszont száraz talajon használva gyorsan kopik, így ez az eszköz specialista.

A sárkaparózott léceshenger ezzel szemben olcsóbb és tartósabb, száraz talajon ugyanúgy viselkedik, mint korábbi változatai, viszont inhomogén, nedves körülmények között is képes folytatni a munkát, mondhatni univerzálisabb szerszám.

Perctalajok magágykészítése

Avatott szem észreveszi a nedves rögre tapadt, apró száraz talajdarabkákat, mely a perctalajok jellegzetessége. A léces henger nincs eldugulva.

Hogy lehet, hogy a forgókapa kiváló rögaprító, mégsem nyomja agyon a talajt? A kulcs a rotor működése. Nem súlyból nyom, mint egy nagyhenger, hanem a rotorok forgás közben függőlegesen lecsapnak, majd szétfeszítik a rögöket. A függőleges mozgás elől nem tudnak elgurulni a hantok, mint egy rugóskapánál, mivel érthető módon alulról megtámasztottak.

A nehezen művelhető perctalajok problémájára tehát a megoldás a Busa Forgókapás magágykészítője valamelyik különleges törőhengerrel szerelve.

Ha elvonatkoztatunk a perctalajoktól, hasonló kihívást tartogat a szuperkorai magágykészítés, amikor nedvességstabil magágyat kell készítenünk például egy esős tavaszon. A Busa folyamatos fejlesztéseivel, szabadalmaztatott megoldásaival képes a nehéz feladatokat is megoldani.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés