Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem volt az egyik ügyfelünkkel. Azon szerencsések közé tartozott, akiknél a nyár ugyan aszályos volt, de tavasszal még volt némi eső. Kifejezetten a korai magágykészítés érdekelte, a környékükön jó pár Busa Forgókapa van és látta az eredményeket.

Az a tapasztalat, hogy hasonló adottságú területeken, ahol sikerült korán elvetni ott 2-3 tonna napraforgó termett, a késve vetetteket viszont sokkal jobban megviselte az aszály, ott inkább 1-1,5 tonna között adódott. Legyen csak 1 tonna a különbség, az 2021-es terményárak mellet nagyon sok pénzt jelent. Száz hektáron 20 millió forint.

Ezzel nagyjából le is vezette a tisztelt partner, hogy nem megtérülést kell számolnia, ha Busa Forgókapás magágykészítőt vesz, mert az első szezonban megtérül, inkább a veszteséget kell számolni, ha nincs egy ilyen a gépparkban.

 

Az említett beszélgetés több szempontból is szerencsés, egyrészt a szomszédban több Busa gép is dolgozik, igy már nem kell demózni, másfelől októberben még időben voltunk a tavaszi szezonra, kényelmesen meg tudtuk beszélni az üzletet. Sokan keresnek minket, hogy látták a videókat, olvastak cikket a Forgókapáról, náluk is nagy probléma tavasszal, hogy már el kellett volna vetni, de még soká lehet rámenni a talajra, mert ragad, nedves.

Az ilyen területeken jön ki a Busa Forgókapás magágykészítő ereje, ugyanis a rotor nem súlyból aprít és egyengeti a talajt, hanem a kések gyors csapásásaival dolgozik, így nem nyomja agyon az alsó rétegek szerkezetét. Koratavasszal aranyat ér a gumihenger, vagy a belső tisztítású léces henger, melyek nedves foltokon sem dugulnak be. A Busa állítható rotorjával a művelési mélység a száradt felső réteghez igazítható, így a nedves rétegből nem képzünk rögöket. Ez a magyarázat, miért lehet több héttel, akár egy hónappal korábban vetni a Busa Forgókapás magágykészítője után.

 

Aki tehát a következő szezonban időben szeretne vetni Busa Forgókapás magágykészítő után, ne várjon tavaszig. A szállítói lánc akadozik, mi is lassan és drágán jutunk alapanyagokhoz, egyre nehezebb teljesíteni a beeső rendeléseket a tavaszi munkák idején.

Ajánlott bejegyzések

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés