Az új talajművelési technológiák nem helyezik hatályon kívül a MAGÁGYKÉSZÍTÉST ősszel sem!

Őszi vetések során sokszor – leginkább költségtakarékosság szempontjából – több technológiai lépést is kihagyunk, mondván, kikel az úgy is. Ez igaz is lehet, ha az időjárás is a segítségünkre van.

Ha viszont biztosra szeretnénk menni, jó magágyba kell vetni!

A magágy szerepe egyrészt a nedvességstabil talajszerkezet létrehozása. A felszínen lévő aprórögös struktúra és az alatta található egyenletes, tömör magágytalp hőszigetelő és hőtartó tulajdonsága megőrzi a talajnedvességet, így száraz időben is több esélye van a magnak a csírázásra, kikelésre.

A magágy másik fontos tulajdonsága az ülepedettsége. A vetés előtt elvégzett mélyebb művelésnek gyakran nincs ideje megülepedni, így ez vetés után következik be. A levegősebb részek felett egyrészt nem tud úgy fejlődni a növény, mint ahogy kellene. Másrészt, amikor ezek az üregek beomlanak, a talaj mozogni kezd, ami a növény gyökereit megsérti.

A talaj nedvesség- és hőháztartása

Sipos professzor szerint „a növény nem szereti, ha mozog vele a föld.”

Ha „barlangok” vannak az elvetett mag alatt, akkor a barlang nagyságának függvénye a kelés, illetőleg a kitett növény későbbi fejlődése, azaz a termés nagysága. Rossz vetőágy esetén olyanok a kikelt növények, mint az orgonasíp.

Ahogy az elmúlt években láthattuk, a tenyészidő bármely szakaszában, ősszel, télen, tavasszal jöhet olyan időjárás, ami nagyban megviseli a növényeinket. Nem mindegy, hogy hogyan indul és erősödik meg a növényünk, mennyi tartaléka lesz, amikor kell.

Legjobb tehát, ha ülepedett talajba vetünk. Nem mindig van azonban idő a talaj természetes megülepedésére (a talajban a művelés által létrehozott barlangok természetes beomlására), például kukorica, vagy napraforgó utáni kalászos vetés esetén. Mélységi tömörítésre lenne szükség, hogy az ülepedett talajállapotot létre tudjuk hozni.

Ilyenkor jön képbe a jó magágykészítő gép, amely mélységi tömörítésére képes. Pontosabban lenne szükség, mert talajmechanikai okok miatt, olyan hagyományos talajművelő szerszám, amely erre képes, nem létezik.

A Busa Forgókapás magágykészítője az évek során tökéletes magágykészítővé fejlődött.

A Forgókapák függőlegesen lecsapva kiválóan aprítják a legkeményebb rögöket is, mivel a rögök alulról meg vannak támasztva, nem gurulhatnak el a kések elől. Ugyanez a függőleges lecsapás jó mélységi tömörítést eredményez, megszünteti a gyökérzónában található légkamrákat mindemellett alátakarja, belenyomja a talajba a felszínen lévő növényi maradványokat.

Ezt követően a talajhoz viszonyítva egyre lassuló oldalirányú mozgással a gyom ledöntést és ellentétes irányú felszínegyengetési funkciót végez. Hatalmas előny, hogy nem dugul el a növényi maradványoktól vagy a talajfelszínen található egyéb anyagoktól. Nyáron, ősszel, tavasszal, vagyis mindenkor ideális magágy készíthető általa.

Sajnos ezt az ideális magágyat nem csak ideális körülmények közt kell produkálni. Száraz forróságban a betonkemény rögök megkövetelik a legjobb rögaprítást. Ezzel szemben a csapadékos, nedves időjárás esetén az elduguló eszköz, a túltömörített talaj és munkagép által gyúrt nedves rögök okoznak nehézséget.

A forgókapa nem egyszerűen súlyból aprít rögöt, a rotor mozgásviszonyaiból adódik, hogy a lecsapás sebességében van az energiája.

Ezért lehet, hogy ugyanazt a gépet lehet eredményesen használni száraz körülmények közt és nem nyomja agyon a talajt, ha a felszín alatt még nedves.

Ezeket az információkat a BUSA Mezőgazdasági Gépgyár Bt-től lehet beszerezni, aki
nem csupán kitalálta, gyártja és forgalmazza ezeket az eszközöket, hanem meg is tanítja a vevőinek, hogy hogyan lehet ezeket az eszközöket sikeresen alkalmazni.

Nem merész kijelentés, hogy a világ mezőgépészei az elmúlt száz év során egyetlen új talajművelő szerszámot produkáltak. Ez a szerszám pedig nem más, mint a Forgókapa.

Ajánlott bejegyzések

Száraz matek

Az idei év sem sikerült egyszerűre a szántóföldi növénytermelők számára. A napokban egy érdekes beszélgetésem

Megtekintés

Horváth Benedek

Tulajdonos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Horváth Benedek

Személyesen ajánlom
Videós Tartalom

Káprázatos Mezőgazdaság

Felfedezés