Alkatrészhiány, Műtrágya emelkedés… hogyan csökkenthetjük a költségeket?

Alkatrészhiány, Műtrágya emelkedés… hogyan csökkenthetjük a költségeket?

Az idei év olyan volt a gazdálkodók számára, mint a hullámvasút. Az időjárás szeszéjeit, aszályt kompenzálta a terményárak emelkedése, a betakarításnál azonban az üzemanyagárak borzolták a kedélyeket. Az ellátási láncok akadozása révén késő alkatrészek miatt álltak le eszközök, vagy nagy késéssel érkeztek a szezonra rendelt gépek. És persze ott van az utóbbi időkben nagy port kavart műtrágya ár és elérhetőség kérdése.

Két gépet szeretnénk a gazdálkodók figyelmébe ajánlani, ami megkönnyítheti és költséghatékonyabbá teheti a munkát.

Az egyik egy Forgókapás Magágykészítő gép, ami akár egy menetben tökéletes magágyat képes készíteni, legyen szó kemény rögös vagy nedves és ragacsos talajról.
Tavaszi magágykészítés során két bajunk lehet, ha sok a csapadék, vagy ha nincs. Ha nedves a talaj, csak a sekély, száraz felszíni réteget szabad művelni. Ha belenyúlunk a nedvesbe, mi hozzuk létre a ragadós rögöket. A forgókapa állítható rotorjával pontosan határolható a mélység. A különleges elmunkáló hengerei nem tömődnek el a nedves foltokon. A Busa gumihengere gördülés közben összenyomódik, így ledobva a rátapadt földet, míg a belső tisztítós léces rögtörő rugós tisztítója ment meg a fél napos pucolástól.

 

Miért éri meg beruházni egy ilyen gépbe?
Amellett, hogy elérhető nagy munkaszélességű kivitelben is, ami a nagy munkasebességgel párosulva gyors munkafolyamatot eredményez, üzemanyagot is spórolhatunk, hiszen nem kell 2-3x végig menni a földön a tökéletes magágyért.
Máshonnan nézve kiemelkedő rögaprító képessége révén akár négy, hagyományos géppel végzett menetet is helyettesíthet. A Busa Rotor nagyfokú üzembiztonság, hosszú élettartam és kis üzemeltetési költség mellett biztosít terméshozam-növekedést és hozambiztonságot az időben elvetett növények esetében. Gazdák elmondása alapján jelentős veszteségeket került el idén, aki Busa Forgókapás magágykészítő után korán tudott vetni.

Másik hasznos gépünk a Busa Injektor, ami a felszíni műtrágyaszórókhoz képest, jobban hasznosítja a folyadék műtrágyát. Hiszen a műtrágya árának emelkedésénél egy rosszabb dolog van, mégpedig, ha a műtrágya egyáltalán nem hasznosul!
A granulált műtrágya ameddig nem kap nedvességet, nem válik felvehetővé. De mi van akkor, ha a folyadék műtrágya elpárolog? Ha belegondolunk, hogy késő tavasszal nem ritka a 30 fokos levegő, a növényállomány még nem árnyékolja a talajt, így az is meleg, nem nehéz belátni, hogy a felszín közelébe kijuttatott folyékony műtrágya nagyon könnyen elpárologhat.

Ne szórjuk ki a pénzünket az ablakon!

Pont ezért, fejlesztettük ki az Injektáló gépünket, ami 8-10 cm mélyre, a növény gyökeréhez közel fecskendezi ki a folyadék műtrágyát. A Busa Injektor egyedülálló kiemelő szerkezettel van ellátva, így a gép kiemeli magát, ami következményeképpen a gép a sorban, sem a fordulóban nem töri a nagy növényeket sem.

Jelenleg a Busa injektorválasztéka a következő: Váz – szimpla vagy iker gerendellyel, 4,5 m (6 sor) 5,7 m (8 sor) 8,2 m (12 sor) vázszélességben. Tartály – egy vagy két 660 vagy 1100 literes. Rugózott tárcsás injektor – igény szerinti számban. Szivattyú – kardánra tűzhető membrán vagy görgős többféle méretben, esetleg elektromos, vagy hidromotoros kivitel. Minden kivitelhez széles tartományú fúvókát használunk, a gépeket vizuális átfolyásjelzővel szereljük, a kijuttatás pontosságát GPS alapú sebesség jelet használó vezérlő biztosítja.

Szerencsére a kisebb magyar gépgyártók kapacitását nem csökkentette drasztikusan az alapanyaghiány, mint ahogy arról külföldről lehet hallani, köszönhetően az itthon gyártott alkatrészeknek, de itt is érdemes jól előre tervezni a beszerzéseket, mert a folyamatban lévő géppályázatok elbírálása után mindenütt megnövekszik a várakozási lista.

Ha szeretné még idei áron megrendelni gépét, keresse a Busa Bt.-t aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban.

Érdeklődni: 06 30 856 9330

Picture of John Doe

John Doe

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Leave a Replay

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit